Objavil Feb 26, 2015 v Blog | 0 komentarjev

Mladinski center Metlika, katerih gost bo Smnj na plac to soboto, so člani Kulturno umetniškega društva Plac, po letih borbe in vztrajanja s pomočjo Občine Metlika, odprli jeseni 2011. Njihovo poslanstvo je osvežitev starega mestnega jedra, mednarodno sodelovanje, svetovanje, informiranje ter skrb za razvoj in številne aktivnosti na področju kulture, športa, turizma in neformalnega izobraževanja.

MC Metlika je namenjen širši javnosti in skrbi za dvig kulture bivanja v občini in socialnega življenja posameznika. Idejni koncept zajema vse na enem mestu za brezplačno in kvalitetno preživljanje prostega časa. Tako že od samega začetka prebivalstvu ponujajo brezplačne delavnice, kot so angleščina za starejše, likovni za odrasle, meditacija ob šamanskem bobnu, potopisna predavanja, akustični koncerti, predstavitve društev, različne ustvarjalne delavnice, šiviljska delavnica, … .

Skozi praktične delavnice do novih znanj! Foto: MC Metlika

Skozi praktične delavnice do novih znanj! Foto: MC Metlika

Njihov dan se prične z varstvom otrok, ki pridejo k njim po končanem pouku na osnovni šoli. Slednji se najrajši zapodijo med računalnike, a jih skušajo animirati tudi drugače. Tako imajo priložnost v času, ko so v prostorih centra, kreativno ustvarjati, nudijo jim tudi pomoč pri domačih nalogah, učno pomoč pred kontrolnimi nalogami, hkrati pa tudi nenehno krotijo in umirjajo njihovo energijo, jih spodbujajo k pospravljanju in čiščenju ter k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi ob športu in igri.

Za vsakogar nekaj, predvsem pa kreativno in uporabno preživljanje prostega časa mladih. Foto: MC Metlika

Za vsakogar nekaj, predvsem pa kreativno in aktivno preživljanje prostega časa mladih. Foto: MC Metlika

Popoldnevi v centru so namenjeni različnim brezplačnim delavnicam, prostor pa nudijo v uporabo tudi ostalim društvom za sestanke, občne zbore, predstavitve in predavanja. V društvu nenehno skrbijo tudi za neformalno izobraževanje mladih, jih spodbujajo k aktivni participaciji in mobilnosti. Tako so samo v lanskem letu, na različne projekte mobilnosti, poslali preko 70 mladih. V mladinskem centru so gostili tudi 6 EVS prostovoljcev iz Španije, Francije, Italije in Romunije, ki so v lokalno okolje prinesli raznolikost, nove vsebine in obogatili mednarodno izkušnjo.

EVS udeleženci iz tujih držav so v lokalno okolje prinesli raznolikost, nove vsebine in aktivno pomagali pri različnih akcijah kot npr. obnova Metliške Koupe. Foto: MC Metlika

EVS udeleženci iz tujih držav so v lokalno okolje prinesli raznolikost, nove vsebine in z veseljem tudi aktivno pomagali pri različnih akcijah kot npr. obnova Metliške Koupe. Foto: MC Metlika

Vsebine mladinskega centra nenehno spreminjajo glede na trende in povpraševanje, upoštevajo želje in mnenja obiskovalcev, hkrati pa skrbijo, da so drugačne od ponujenih drugod. Tako se je za izredno dobrodošel izkazal sklop predavanj, ki jih izvajajo enkrat mesečno z imenom Alternativne sobote. V društvu se že veselijo prihodnjih projektov in sodelovanja z ostalimi, hkrati nestrpno pričakujejo nove prostovoljce ter mednarodnega sodelovanja z organizacijami iz Azije, ki se izvaja v sklopu skupnega projekta EuroAsi in v okviru katerega bodo gostili dva mladinska delavca in kar štiri EVS prostovoljce.

Če vas pot zanese k njim, ne bodite sramežljivi in le pokukajte na CBE 43!