Objavil Jun 22, 2015 v Blog | 0 komentarjev

Če ste se v preteklih tednih peljali skozi Črnomelj, ste gotovo opazili ljudi, ki so čistili izložbe že več let praznih stavb na Ulici Staneta Rozmana. Veliko mimoidočih je ugibalo, da gre za pripravo na odprtje nove trgovine – dveh, treh? Po kratkem klepetu so zadovoljni izvedeli, da gre za projekt obujanja starega mestnega jedra, s katerim bo društvo Smnj na plac obiskovalcem folklornega festivala Jurjevanje skušalo pokazati, kakšen potencial skrivajo zapuščene stavbe.

Ko ulica postane velika galerija

Ideja o ureditvi zapuščenih izložb v razstavne površine v društvu tli že dolgo časa, zato smo se z veseljem odzvali na izziv organizatorja Jurjevanja, RIC Bela krajina. Ta bo najstarejši slovenski folklorni festival letos vrnili tam, kjer se je začela njegova dolgoletna tradicija: v staro mestno jedro, ki bo tako vsaj za nekaj dni znova zasijalo v stari luči živahnega kulturnega središča.

Po tem, ko je koordinatorka projekta Lidija Gornik uspela priklicati lastnike trgovin in jih večino tudi prepričati, da nam med Jurjevanjem odstopijo svoje prostore, se je pričel najtežji del projekta – čiščenje izložb, na katerih se je cestni prah nabiral tudi po več let.

jurjevanje ciscenje

Na pomoč pri čiščenju izložbe so nam priskočili tudi črnomaljski skavti. Foto: Lidija Gornik

Poziv za prostovoljce, ki nam bi pomagali pri čiščenju izložb, je bil prvi uradni napovednik prihajajočega dogajanja. Objavo je na Facebooku videlo več kot 8.000 ljudi, vendar se je njihovo odobravanje dogajanja povečini vstavilo pri „všečkanju“ in negodovanju o tem, kdo bi pravzaprav moral urejati mestno jedro – prostovoljci, lastniki stavb ali občina. Kljub temu je za krpo in metlo v dobrem tednu dni poprijelo10 navdušenih prostovoljcev, ki so trgovine očistili in jih pripravili na naslednjih korak: urejanje izložb.

Te v zadnjih dneh že dobivajo svojo novo podobo razstavnih prostorov. Iz izložb zapuščenih, pa tudi delujočih trgovin se mimoidočim nasmihajo Lepa Anka in njene prijateljice, pastirčki s čredami ovac, Zeleni Jurij in drugi liki iz tradicionalnih belokranjskih pesmi, ki so umetnici Nataši Fir Čečura iz KUD Laterna služili za navdih pri pripravi poslikav za okrasitev izložbenih oken.

Belokranjskim likom bodo v izložbah družbo delali čudoviti rokodelski izdelki ustvarjalcev iz vse Slovenije, nekaj trgovin pa bo v času Jurjevanja tudi na stežaj odprlo svoja vrata. V njih bo od jutra do večera možno kupiti rokodelske izdelke, hkrati pa bodo tam potekale brezplačne ustvarjalne delavnice, na katerih bodo rokodelski mojstri in mojstrice z obiskovalci delili svoje znanje.

Duša mesta so njegovi prebivalci

Izumiranje starih mestnih jeder je izziv, s katerim se spopadajo mesta po vsem svetu. Ne glede na to, ali gre za milijonske metropole ali kraje, v katerih prebivalci drug drugega poznajo po imenih, pri iskanju rešitev vedno znova prihajamo do enakih zaključkov: za vrnitev ljudi je potrebno veliko več kot le obnova fasad starih stavb ali izgradnja novih steklenih palač.

jurjevanje fototapeta

Foto: Lidija Gornik

Tudi množica ljudi, ki jih bo v mestno jedro pripeljal festival, v mesto sama po sebi še ne prinese novega življenja. Za to je potrebno prazne stavbe napolniti s kvalitetnimi vsebinami, s katerimi bodo obiskovalci lahko iz prve roke izkusili potencial starega mestnega jedra.

Si predstavljate ulico Stanta Rozmana, ob kateri bi lahko posedali na klopeh v senci dreves? Trgovine, ki se bi bahale z izdelki ustvarjalnih Belokranjcev? Otroke, ki na ulici vrtijo hulahupe in prijaznega natakarja, ki vas med opazovanjem vrveža na ulici postreže s skodelico kave? Mi si. In po obisku Jurjevanja si jo boste zagotovo lahko tudi vi.

Takole so si oživljeno Ulico Staneta Rozmana zamislili na Razvojno informacijskem centru Bela krajina.

Takole so si oživljeno Ulico Staneta Rozmana zamislili na RIC Bela krajina.

Če bi tudi vi radi sodelovali v projektu obuditve starega mestnega jedra in obiskovalcem Jurjevanja pokazali svojo ustvarjalnost, se lahko še do torka, 23. 6. prijavite na naš razpis in se nam pridružite kot prodajalec, razstavljalec ali vodja rokodelske delavnice: http://stiblc.si/blog/2015/06/11/razpis-za-sodelovanje-na-52-jurjevanju