Objavil Aug 10, 2015 v Blog | 0 komentarjev

Po kratkih poletnih počitnicah se sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac! ponovno vrača v Črnomelj. V avgustu bomo gostovali na dveh prireditvah, Prazniku KS Črnomelj (sobota, 22. 8. 2015 popoldne) in Črnfestu (sobota, 29. 8. 2015 dopoldne) – če se nam želite pridružiti kot razstavljavec ali prostovoljec, se lahko na razpis prijavite do konca tega tedna.

Sejem je v prvi vrsti namenjen mladim kreativcem Bele krajine – vsem, ki imajo veselje do ustvarjanja in seveda kvalitetno umetniško žilico. To ni sejem zaprašenih spominkov ampak izdelkov “za uporabit in živet” – je sejem za kulturo umetnosti življenja, povezovalca idej in pospeševalca mreženja. Je tudi sejem vzajemnosti, na katerem se znova učimo skrbeti za soljudi, menjati predmete in ideje, jih bogatiti, skupaj nadgrajevati in iskati nove poti.

Če bi tudi vi radi v pisani sejemski mozaik dodali svoj košček ustvarjalne energije, se do petka, 7. 8. 2015 do 24.00 ure prijavite na naš razpis za sodelovanje na sejmih Smnj na plac!

KDO SE LAHKO PRIJAVI?

Da bi lahko sodelovali na sejmu kot razstavljalec, morate biti aktiven član društva Smnj na plac s poravnano letno članarino in imeti registrirano dejavnost (s.p., osebno dopolnilno delo, dopolnilna dejavnost na kmetiji,…) na tak način, da lahko kupcem izstavljate račune skladno z zakonodajo. Smnj-na-plac! je projekt, ki podpira lokalno skupnost, zato je primarni pogoj, da na belokranjskem sejmu vzajemnosti sodelujejo Belokranjci – tisti, ki so tukaj rojeni; tisti, ki so si tu ustvarili dom in vsi tisti, ki živijo z Belo krajino v srcu. Poleg lastnega avtorstva mora vaš izdelek/ideja/storitev v vsaj eni točki slediti poslanstvu društva Smnj na plac. Ta podpira izdelke, ki temeljijo na tradicionalni ornamentiki; predrugačene tradicionalne predmete ali tehnike izdelovanja; narejene iz čim manj predelanih in predvsem iz naravnih surovin, ki izvirajo iz lokalnega (slovenskega) okolja. Prijavite se lahko tudi kot prostovoljci in nam pomagate pri organizaciji sejma, prodaji pijače, srečelovu, zbiranju donacij za socialno ogrožene družine in v Zamenjalnici. Za to delo ne potrebujete nobenega posebnega znanja ali kvalifikacij, edini pogoj je, da nam lahko pomagate vsaj za eno uro.

KAKO SE PRIJAVITE?

Na razpis se lahko prijavite tako, da izpolnete elektronsko prijavnico, objavljeno na dnu strani – zaradi lažjega administravinega dela sprejemamo le elektronske prijave. V njej boste tisti, ki se prijavljate kot razstavljavci, navedli svoje osebne podatke, ime svoje blagovne znamke, kratek opis svojega dela in dodali do tri fotografije svojih izdelkov. Ker bodo fotografije objavljene na Facebooku in na spletni strani www.stiblc.si, v prijavo obvezno dopišite tudi svoje kontaktne podatke, FB ali spletno stran. Če se prijavite kot prostovoljec, nam boste v obrazcu poleg osebnih podatkov zaupali še, kje bi najraje delali in kdaj nam lahko pomagate.

KAJ PONUJAMO?

Ustvarjalcem nudimo brezplačne prodajne stojnice, vključitev v dispozicijo in program Smnja, brezplačno oglaševanje na Facebook straneh Smnja ter v sporočilih za javnost, ki bodo poslani lokalnim in nacionalnim medijem, s članstvom v društvu pa so upravičeni tudi do drugih društvenih bonitet. Prostovoljcem nudimo priložnost, da sodelujejo pri spreminjanju Bele krajine na boljše, v zameno za to pa jih poplačamo z brezplačno hrano in brezalkoholno pijačo, majico za ljudi proste volje ter dvema predmetoma po želji iz Za-menjalnice.

KAJ PRIČAKUJEMO OD VAS?

Čeprav se trudimo, da bi bilo čim več dogajanja na sejmu tako za obiskovalce kot za prodajalce brezplačnega, organizacija takšnega dogodka s seboj prinese nekaj stroškov, zato smo se odločili, da financiranje izvajamo vsi razstavljavci vzajemno – z donacijo najmanj enega izdelka manjše vrednosti za Smnjski škrnicelj. Vsi prispevani izdelki bodo uporabljeni za pripravo darilnih vrečk, denar od njihove prodaje pa je namenjen izključno za skupni sklad za obratovalne stroške sejma. V mesecu, v katerem razstavljalec poravna letno članarino, je donacije oproščen.

Na tak način k financiranju sejma prispevajo tudi društva, ki pa so oproščena plačila članarine – namesto tega se zavežejo, da bodo tekom leta na enem od naših dogodkov izvedli delavnico za obiskovalce.

Za prostovoljce je sodelovanje na sejmu seveda brezplačno, društva ali organizacije, ki zbirajo za pomoč živalim ali ljudem v stiski, pa imajo kot prispevek le to obveznost, da na svojih spletnih straneh delijo naše vabilo in svojo udeležbo ter razdelijo letake strankam. Tovrstno informiranje je zaželeno tudi od vseh drugih udeležencev sejma.

ŠTEVILO MEST JE OMEJENO

Žal smo prostorsko omejeni, zato prijave potekajo po načelu: “Prvi pride, prvi melje”. V primeru, da se prijavite in kasneje ugotovite, da se sejma ne boste mogli udeležiti, to vsaj dva dni pred dogodkom sporočite organizatorjem, da lahko vaše mesto odstopimo drugemu razstavljalcu.